سفارش تبلیغ
صبا ویژن

حجت قاسم خانی

قرآن کریم که از طرف خداوند متعال بر بندگانش فرستاده شده بر تحقق معاد تأکید می کند و آن را وعده حتمی و تخلف ناپذیر الهی می شمارد بدین ترتیب حجت رابر مردم تمام می کند . خداوند در قرآن بارهابر تحقق قیامت قسم یاد کرده و هشدار دادن به مردم ، نسبت به قیامت را از مهمترین وظیفه انبیاء دانسته است . اما اینکه قیامت کی رخ می دهد و زمانش چه موقع است؟ سخنی به میان نیامده است .

علم مختص خدا

در سوره لقمان آیه آخر ، به تناسب بخشی که در آیه قبل پیرامون روز رستاخیز به میان آمده ، سخن از علومی به میان می آورد که مخصوص پروردگار است ، می گوید: «آگاهی بر زمان قیام قیامت مخصوص خداست» و اوست که باران را نازل می کند و از تمام جزءیات نزول آن آگاه است و نیز اوست که از فرزندانی که در رحم مادران هستند آگاه است، و هیچ کس نمی داند فردا چه می کند و هیچ کس نمی داند در چه سرزمینی می میرد، خداوند عالم و آگاه است .

گویی مجموع این آیه پاسخ به سؤالی است که در زمینه قیامت مطرح می شود ، همان سؤالی که بارها مشرکان قریش از پیامبر (ص) کردند و گفتند: روز قیامت کی خواهد بود؟ قرآن در پاسخ آنان می گوید : هیچکس جز خدا از لحظه قیام قیامت آگاه نیست و طبق صریح آیات دیگر، خداوند این علم را از همه مخفی داشته است،سپس می گوید : نه تنها مسأله قیامت است که از شما پنهان است ، در زندگی روز مر? شما و در میان نزدیک ترین مسائل که با مرگ و حیاتتان سرو کار دارد مطالب فراوانی وجود دارد که شما از آن بیخبرید. زمان نزول قطرات حیات بخش باران که زندگی همه جانداران به آن بستگی دارد بر هیچ یک از شما آشکار نیست و تنها با حدس و گمان و تخمین از آن بحث می کنید، همچنین از زمان پیدایش شما در شکم مادر و خصوصیات جنین ، احدی آگاه نیست و نیز آینده نزدیک یعنی حوادث فردای شما و نیز محل مرگ و بدرود حیاتتان بر همه پوشیده است . شما که ا

زاین مسائل نزدیک به زندگی خود اطلاعی ندارید چه جای تعجب که از لحظه قیام قیامت بیخبر باشید.

 نیز در سوره نازعات آیه 42 و چند آیه بعدش در تعقیب مطالبی که درباره قیامت و سرنوشت، نیکان و بدان در آن روز، در آیات پیشین آمده ، در اینجا به سراغ همان سؤال همیشگی مشرکان و منکران معاد رفته ، می فرماید: «و از تو درباره قیامت می پرسند، که در چه زمانی واقع می شود؟ ».

قرآن در پاسخ این سؤال برای اینکه به این ها بفهماند که هیچ کس از لحظه وقوع قیامت با خبر نبوده و نخواهد بود .روی سخن را به پیامبر (ص) کرده ، می گوید: «تو را با یادآوری این سخن چه کار؟ » یعنی تاریخ وقوع قیامت حتی از تو پنهان است، چه رسد به دیگران ، این از آن علم غیبی است که از مختصات ذات پروردگار می باشد و احدی را به آن راهی نیست.

   پس از زمان وقوع قیامت هیچ کس حتی پیامبران و ائمه اطهار (ع) آگاه نیست و فقط خداوند متعال از زمان آن آگاه است و ما هر چه سعی و تلاش کنیم تا به این واقعیت و زمان آن پی ببریم، چون خداوند نمی خواهد بدانیم هیچ گاه به آن نخواهیم رسید. برای ما لازم است به این نکته توجه کنیم که قیامت نزدیک است و هر آن امکان وقوع آن وجود دارد . پس باید آماده باشیم و با یاد قیامت خود را مهیّای سفر کنیم.

علت کتمان زمان قیامت

تا اینجا از مطالب گذشته تا حدودی از قیامت مطلع شدیم و دانستیم که زمان وقوع قیامت به غیر از خداوند متعال از همگان ، حتی پیامبران و ائمه اطهار (ع) که برگزیدگان خداوند هستند پنهان است ، حال این سؤال مطرح می گردد و به ذهن خطور می کند که چرا خداوند زمان وقوع قیامت را از همه مخفی کرده است ، علّت کتمان آن چیست؟

   زمان قیامت بر همگان مکتوم است ، زیرا اثر تربیتی آن بدون کتمان ممکن نیست ، زیرا اگر آشکار شود و زمانش دور باشد ، غفلت، همگان را فرا می گیرد ، و اگر نزدیک باشد ، پرهیز از بدی ها به شکل اضطرار و دور از آزادی و اختیار در می آید . در حای که برای عمل جبری ارزشی نیست و این اختیار است که به اعمال انسان ارزش داده و آنها را ملکوتی می کند بنابراین وقتی فرشتگان به خلقت انسان اعتراض می کنند خداوند متعال می فرماید :«إنی أعلم ما لا تعلمون » من افقی را برای بشر می بینم که شما نمی بینید و آن اینکه با اختیار خود و با این که می توانست اعمال سوء را مرتکب شود، امّا پله های طاعت و ترقّی را طی کرده و به کمال مطلق می رسد، پس این اختیار با فرصتی که برای بشر فراهم شده است ، عرصه های امتحان و تکامل و رشد را در مقابل او قرار می دهد. همان طور که اشاره شد اگر زمان قیامت دور بود، بشریت با اطمینان به دور بودن قیامت به جنایت و فسق و فجور می پرداختند و گناهان فسق و فجور و جنایت خیلی زیاد روی کره زمین رواج می یافت. امّا خداوند متعال فرمود: «اقتربت الساعه » قیامت نزدیک است و با کلمات تکان دهنده و بیدارکننده ، دائما هشدار می دهد که بشر از اعمال خود و حساب و کتاب آن ها و روز قیامت غافل نباشد و پیوسته خود را آماده نماید.

   مثلا اگر معلمی شاگردان خود را آزاد و رها نماید یا زمان بسیار دور را برای امتحان مشخص نماید شاگردان او به فکر خواندن نمی افتند و با امروزو فردا کردن ، روز های خود را سپری می کنند، امّا اگر معلم دائما به آن ها گوشزد نماید که امتحان نزدیک است و خود را برای امتحان آماده کنید و پیوسته با تذکرات خود بیداری لازم را به آنها بدهد، شاگردانی درس خوان و مهیّای امتحان خواهد داشت . خداوند حکیم روز رستاخیز را برای مردم معین ننمود تا با دور بودنش گناهان و غفلت ها گریبان انسان ها را نگیرد و با نزدیک نبودنش فرق بین صالحان و فاجران مشخص شود. پس ما باید همیشه و در همه حال منتظر آمدن زمان قیامت باشیم و زادو توشه لازم را برای خود بیاندوزیم تا در آن روز بزرگ نادم و پشیمان نباشیم که چرا از فرصت های خود بهترین استفاده را نکردیم.

    قیامت با زلزله های عظیمی که در زمین و دریاها و کوهها ایجاد می شود، شروع می گردد، خورشید خاموش و ستارگان بی فروغ می شوند ،   یک شیپور برای مرگ عالم امکان و شیپور دیگری برای حیات و آغاز حساب رسی نواخته می شود . اوضاع طوری بیمناک می شود که مادر فرزند شیر ده خود را فراموش می کند و پدر از فرزند خود فرار می کند و دوست از دوست می گریزد و به حساب و کتاب ها به صورت دقیق می رسند و حتی به اندازه دانه خردلی اغماض نمی شود. «فمن یعمل مثقال ذرة خیرا یره و من یعمل مثقال ذرة شرا یره » یعنی «پس هر کس به قدر ذره ای کار نیک کرده باشد، پاداش آن را خواهد دید و هر کس به قدر ذره ای کار زشت مرتکب شده آن هم به کیفرش خواهد رسید ».

   به خاطر همین مسأله دقیق و عمیق امامان ما و بزرگان دین بسیار به یاد معاد می افتادند، بیدار می شدند و مردم را بیدار می کردند و از آن اثر تربیتی یاد معاد برای تربیت شاگردان خود بهره ها می بردند ، فلذا همانطور که اشاره شد زمان قیامت معلوم نیست و لکن خداوند متعال می فرماید :«اقتربت الساعة » ما انسان ها نیز باید به این کلام خداوند ارج نهیم، قیامت را نزدیک بدانیم و برای رضای خدا عمل نماییم که امیر المؤمنین علی (ع) فرمد : «طوبی فَمَن ذَکَرَ المعاد فَاستَکثَرَ مِنَ الزّاد » خوش به حال کسی که نسبت به معاد و قیامت غافل نشد و لحظه به لحظه زاد و توشه و راحله و عمل خود را فزونی داد.

خدایا ما را از آنانی که ندایشان می کنی و پاسخت می گویند و به آنان توجه می کنی و از جلال تو نعره می زنند و از آنانی که در پنهان با آنها راز می گویی و آنان آشکارا برای تو عمل می کنند ، قرار ده ، آمین.

 


[ جمعه 90/4/17 ] [ 10:36 عصر ] [ حجت قاسم خانی ]
درباره وبلاگ
لینک دوستان
چه انتظار عجیبی !!! تو در میان منتظران هم عزیز من چه غریبی عجیب تر آنکه چه آسان نبودنت شده عادت چه بی خیال نشستیم نه کوششی نه وفایی فقط نشسته و گفتیم خدا کند که بیایی
موضوعات وب
امکانات وب
بازدید امروز: 21
بازدید دیروز: 10
کل بازدیدها: 128335